Jelenlegi hely

ULTRA

Stílus: 
dokumentumfilm
Hossz: 
83perc

magyar-görög-francia-német dokumentum-dráma, 83 perc, 2017

Rendező: Simonyi Balázs

Szereplők:

 

A kreatív dokumentumfilm a híres 246 km hosszú futóverseny, a Spartathlon öt résztvevőjét mutatja be: az ő személyes drámáikat a versenyen és azon túl. Rávilágít egyéni motivációikra, amiért elindulnak és amiért végig akarják futni a 36 órás szintidejű, exrém versenyt. A verseny egy 1200 m-es hegyet is tartalmazó útvonala Athéntól Spártáig hullámzik.

Az ULTRA főszereplői egyszerre hétköznapi, de mégis unikális nők és férfiak. Küzdők. Céljuk, álmuk, nehéz vállalásuk, hogy teljesítsék a versenyt. Sokadjára vagy egyszer és mindenkorra. Hogy megharcolják a békés harcot magukkal. A fizikai verseny mellett – egy önismereti erőpróbán vesznek részt. Mindannyian magukkal és magukban viaskodnak a futás alatt. Mindannyiuk számára a Spartathlon egy utazás is. Készülés, gondolkodás, vágyakozás, önfelfedezés. A határok újradefiniálása és bizonyítás. A Spartathlont teljesítőket a spártai hős megnevezéssel is megtisztelik, de a szereplők erre nem tartanak igényt. Semmi hősies nincs benne, sokkal inkább önismeret, tanulás és egy jó hobbi. És épp eléggé megszállottak, hogy évente megkísértsék a sorsot. Hogy önmegerősítést találjanak.

Az ULTRA csak első látásra sportfilm. Sokkal inkább egy érzékeny emberi dráma, antiheroikus beállítottsággal. Megmutatja a résztvevők pszichikai reakcióit, a versenyezőket „működtető” fizikai és mentális folyamatokat, a saját határaink átlépésenek édes-keserű ízét. A film a rendezőnek a futáshoz és filmkészítéshez való párhuzamos, egymáshoz nagyon is közel álló viszonyát tükrözi, a kettő küzdelmeit rögzítő személyes krédó. Amolyan „így jöttem”, „így futottam”-film.

honlap >>>