Erich von Stroheim: GYILKOS ARANY (GREED)
Greed

amerikai film, dráma,

60 perc
rendező:
Erich von Stroheim
szereplők:
Gibson Gowland, Zasu Pitts, Jean Hersholt
Némafilm-vetítés zongorakísérettel
Az eredeti filmből 60 percnyi anyag összevágva
Zongorán közreműködik: Darvas Kristóf

Az 1923-ban készült Gyilkos arany Stroheim leghíresebb műve. Ez a San Franciscó-i szegénynegyedek életéről szóló film okozta az első komoly összetűzést a rendező és producerei között. Kíméletlen őszinteségét, naturalizmusát nem tartották filmszerűnek, ezért nem engedték a maga teljességében vetíteni. Annyira megkurtították (az eredetileg 10 órás művet először 4, majd 2 órásra vágták), hogy Stroheim sosem volt hajlandó nevével jegyezni a filmet. Csak 30 év múltán szánta rá magát, hogy megnézze a rövidített verziót, mely még így is világhírt szerzett neki, és az egész modern filmművészetet befolyásolta.
Stroheim különösen vonzódik mindahhoz, ami rút, torz és gonosz, ám ez soha nem válik öncélú mutogatássá nála. Démoni erőket szabadít fel hőseiben, az élet poklát próbálja ábrázolni - de a cinizmus, az ember megvetése mégis nagyon távol áll tőle. Filmjeinek közvetlen témája mindig a szerelem, melyet azonban végzetesen eltorzít a hőseiben lakó alantas indulatok feltörése – írta a rendezőről Bíró Yvette.

A filmvetítés után könyvbemutató:
Vágvölgyi B. Andrásnak 2022-ben jelent meg Greed – A mohóság fojtogató súlya című regénye, melynek egyik ihlető forrása Stroheim Gyilkos arany (Greed) című filmje volt.
Vetítési időpontok
2022.05.26.
20:15
Balázs Béla terem
eredeti ,  feliratos SUB