logo

PályázatA szegediek birtokba vették szeretett mozijukat
2019.12.18.

Nagy várakozás előzte meg a szegedi Belváros Mozi szerdai átadását. Több száz meghívott vendég és érdeklődő jött el a megnyitóra, ahol ajándék karácsonyi filmvetítésen vehettek részt. 11 hónap után fogad ismét látogatókat a közel 1 milliárd forint európai uniós és Szeged Megyei Jogú város támogatásából megújuló filmszínház. A decemberi megnyitóval a fejlesztés első üteme zárult le; megvalósult az épület teljes körű felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése.

A jövőre 100 éves Belvárosi Mozi két pályázatból összesen 762,32 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert energetikai korszerűsítésre és turisztikai fejlesztésekre. Szeged Megyei Jogú Város 200 millió Ft önerőt bocsátott az építkezés rendelkezésére.

A megnyitón Botka László polgármester köszöntötte a vendégeket és kiemelte, hogy a mozi 1920-as átadása óta most került sor először ilyen nagyszabású, az épület minden részletét érintő munkálatokra. Büszke lehet rá minden szegedi, hogy a Belvárosi Mozi az ország egyik legszebb, műemléki védettség alatt álló mozija. Az ünnepélyes szalagátvágáson Botka László mellett Segesvári László, a Belvárosi Mozi Rt. egyik alapítójának, Lippai Imrének az unokája közreműködött.

​​​​​

Szalagátvágás (Fotó: Iványi Aurél)Az elmúlt 11 hónapban az épület rekonstrukciója során megtörtént az épület energetikai modernizációja. Hőszigetelést kapott a tetőfödém és felújították a nyílászárókat. A tetőre 150 m2 napelem panel került. Az energetikai beruházásnak köszönhetően 45%-os gáz- és villamosenergia megtakarítást érhető el. Az energiatakarékosság jegyében megújult a szellőztetőrendszer és a világítás is.
A legszembetűnőbb változás, hogy az átalakítások során tágas terek nyíltak meg a látogatóközönség számára. A falak és berendezések világos, visszafogott színvilága a régi idők eleganciáját idézi. Újdonság, hogy az ötszintes épület a pincétől a padlásig akadálymentesen, lifttel is megközelíthető.

Az ország legnagyobb moziterme, a Zsigmond Vilmos terem 21. századi hangrendszert, hangszigetelést és vetítővásznat kapott. Az új filmvászon jelenleg a második legnagyobb mozivászon hazánkban. Nagyobb lett a színpad is, ami a koncerteknek és élő előadásoknak biztosít kedvezőbb feltételeket A falakat új burkolat borítja, a nézők kényelmét vadonatúj, királykék székek szolgálják. A Balázs Béla terem és a Csőke József terem ezentúl belülről, közvetlenül is elérhető lesz a nézők számára.Zsigmond Vilmos terem (Fotó: Iványi Aurél)

A fejlesztés második ütemében tavaszra elkészülnek a turisztikai látványosságok és megnyílik a VR Mozi és Filmes Élménytár, valamint egy VR Game Room is helyet kap az épületben.
A december 18-i megnyitó egybeesett a Star Wars záró epizódjának, Skywalker Kora premier előtti vetítésével, ami a Star Wars rajongóknak külön örömet jelent.
Ennél szebb ajándékot nem is kaphatnának a szegediek karácsonyra!


PályázatokA 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai célú fejlesztéseKedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe és célja: A 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai célú fejlesztése
A támogatás mértéke: 100 %
Támogatás összege (bruttó): 486.536.600 Ft
A projekt pályázati azonosító száma: TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00002

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
„A 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai célú fejlesztése” projektben a pályázó Szeged Megyei Jogú Városa olyan módon kívánja fejleszteni a Belvárosi Mozit mint turisztikai desztinációt, hogy a fiatalságnak is vonzó módon, élményszerűen, a XXI. századi technológiák segítségével tudja bemutatni a filmtörténet jelenét, múltját és jövőjét, különös tekintettel a három kiemelt szegedi alkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságára és személyük, szakmai munkájuk pozicionálására. Mindezek bemutatására új kiállítótér kerül kialakításra, ahol a látványelemek megjelenítésében jelentős szerepet kap a VR (Virual Reality – virtuális valóság) és AR (Augmented Reality – kiterjesztett valóság). A látogató a belépéstől újabb és újabb élményekkel találkozik, mindez energiatakarékos és akadálymentes környezetben. Az új attrakciók mellett, a kulturális programok infrastrukturális hátterének korszerűsítésére is sor kerül. 

A projekt kiemelt céljai:

 • Megismertetni a filmtörténet fontosabb mérföldköveit, megmutatni a filmkészítés jelenének izgalmát a kívülállók számára, és a közeli jövő high-tech eszközeit emberközelbe hozni.
 • A látogató megtapasztalhassa azt a forradalmi átalakulást, amely a virtuális valóság technológiáinak belépésével a mozgóképfogyasztásban zajlik.
 • A kiállítás ne csak egyszeri élmény legyen, hanem egy "ablak az új generációs mozira", amelyen újra és újra keresztülnézve mindig újabb élménnyel gazdagodik a látogató, azaz a kiállításnak visszatérő közönsége alakul ki.
 • Szeged újabb turisztikai látványossággal bővüljön, olyan interest point-tal, amelyet az összes turista információs felületen keresztül kommunikálni tudunk, amely vonzó látogatási célpontként tovább emeli Szeged Városának vonzását a látogatók számára.
A 100 éves Belvárosi Mozi energetikai korszerűsítéseKedvezményezett neve: Szegedi Rendezvény – Médiaközpont Nonprofit Kft.
A projekt címe és célja: A 100 éves Belvárosi Mozi energetikai korszerűsítése
A támogatás mértéke: 100 %
Támogatás összege (bruttó): 275.783.500 Ft
A projekt pályázati azonosító száma: TOP-6.5.1-16-SG1-2018-00002

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
Kedvezményezett a projekt során a Belvárosi Mozi 6720 Szeged, Vaszy Viktor tér 3. alatti meglévő, működő mozi épület komplex műszaki korszerűsítését valósítja meg:

 • épületszerkezetek korszerűsítése;
 • szellőzőrendszer felújítása;
 • külső falak hőszigetelése;
 • tetőfödémek (padlástéri födémek) hőszigetelése;
 • nyílászárók felújítása, a megmaradó eredeti nyílászárók kiegészítése új, hőszigetelt üvegezésű szárnyakkal;
 • az épületben a meglévő csatornahálózat felújítása és a műemléki adottságok figyelembe vételével,
 • a világítás energiatakarékos átalakítása új csillárok, falikarok cseréjével és az épület minőségéhez illő új szerelvények beépítésével.
 • a műemlék adta kereteken belül biztosítani kell lehetőség szerint a teljes akadálymentesítése (vakok, gyengén látók és hallássérültek számára is akadálymentesíteni kell): az összes mozi terembe biztosítani kell mozgássérültek számára is a bejutást, továbbá egy akadálymentes illemhelyet kialakítása. A jelenlegi elavult illemhelyek helyére kerül az akadálymentesítéshez szükséges felvonó. Az akadálymentesítés részeként a színpad területe is elérhetővé válik mozgássérültek számára is.
 • A Balázs Béla terem jelenleg csak kerülő úton érhető el, a Csőke József terembe pedig csak az utcáról lehet bejutni. Meg kell oldani mindkét terem zárt, belső megközelíthetőségét a bejárati tér felől.
 • Az épületben a tervezett gépészeti korszerűsítéssel kiürül az előcsarnok és az iroda alatti pince. Az előcsarnok felől elérhetővé kell tenni ezt a helyiségsort is.
 • A nézőtér emeletén a jelenlegi fa szerkezetű nézőtér helyett vasbeton szerkezet kerül beépítésre. A ferde vasbeton födémre a lépcsőzetes sorokat a jelenlegihez hasonlóan, fa szerkezettel kerül kialakításra, mert így megmarad a lehetőség a sortávolság illetve a szék elrendezés későbbi egyszerű megváltoztatására. A projekt részeként sor kerül a nézőtér falburkolatának és a burkolat mögötti hangelnyelő réteg teljes cseréjére is.