logo

Pályázatok



A 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai célú fejlesztése



Kedvezményezett neve: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe és célja: A 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai célú fejlesztése
A támogatás mértéke: 100 %
Támogatás összege (bruttó): 486.536.600 Ft
A projekt pályázati azonosító száma: TOP-6.1.4-16-SG1-2018-00002

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
„A 100 éves Belvárosi Mozi turisztikai célú fejlesztése” projektben a pályázó Szeged Megyei Jogú Városa olyan módon kívánja fejleszteni a Belvárosi Mozit mint turisztikai desztinációt, hogy a fiatalságnak is vonzó módon, élményszerűen, a XXI. századi technológiák segítségével tudja bemutatni a filmtörténet jelenét, múltját és jövőjét, különös tekintettel a három kiemelt szegedi alkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságára és személyük, szakmai munkájuk pozicionálására. Mindezek bemutatására új kiállítótér kerül kialakításra, ahol a látványelemek megjelenítésében jelentős szerepet kap a VR (Virual Reality – virtuális valóság) és AR (Augmented Reality – kiterjesztett valóság). A látogató a belépéstől újabb és újabb élményekkel találkozik, mindez energiatakarékos és akadálymentes környezetben. Az új attrakciók mellett, a kulturális programok infrastrukturális hátterének korszerűsítésére is sor kerül. 

A projekt kiemelt céljai:

  • Megismertetni a filmtörténet fontosabb mérföldköveit, megmutatni a filmkészítés jelenének izgalmát a kívülállók számára, és a közeli jövő high-tech eszközeit emberközelbe hozni.
  • A látogató megtapasztalhassa azt a forradalmi átalakulást, amely a virtuális valóság technológiáinak belépésével a mozgóképfogyasztásban zajlik.
  • A kiállítás ne csak egyszeri élmény legyen, hanem egy "ablak az új generációs mozira", amelyen újra és újra keresztülnézve mindig újabb élménnyel gazdagodik a látogató, azaz a kiállításnak visszatérő közönsége alakul ki.
  • Szeged újabb turisztikai látványossággal bővüljön, olyan interest point-tal, amelyet az összes turista információs felületen keresztül kommunikálni tudunk, amely vonzó látogatási célpontként tovább emeli Szeged Városának vonzását a látogatók számára.








A 100 éves Belvárosi Mozi energetikai korszerűsítése



Kedvezményezett neve: Szegedi Rendezvény – Médiaközpont Nonprofit Kft.
A projekt címe és célja: A 100 éves Belvárosi Mozi energetikai korszerűsítése
A támogatás mértéke: 100 %
Támogatás összege (bruttó): 275.783.500 Ft
A projekt pályázati azonosító száma: TOP-6.5.1-16-SG1-2018-00002

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
Kedvezményezett a projekt során a Belvárosi Mozi 6720 Szeged, Vaszy Viktor tér 3. alatti meglévő, működő mozi épület komplex műszaki korszerűsítését valósítja meg:

  • épületszerkezetek korszerűsítése;
  • szellőzőrendszer felújítása;
  • külső falak hőszigetelése;
  • tetőfödémek (padlástéri födémek) hőszigetelése;
  • nyílászárók felújítása, a megmaradó eredeti nyílászárók kiegészítése új, hőszigetelt üvegezésű szárnyakkal;
  • az épületben a meglévő csatornahálózat felújítása és a műemléki adottságok figyelembe vételével,
  • a világítás energiatakarékos átalakítása új csillárok, falikarok cseréjével és az épület minőségéhez illő új szerelvények beépítésével.
  • a műemlék adta kereteken belül biztosítani kell lehetőség szerint a teljes akadálymentesítése (vakok, gyengén látók és hallássérültek számára is akadálymentesíteni kell): az összes mozi terembe biztosítani kell mozgássérültek számára is a bejutást, továbbá egy akadálymentes illemhelyet kialakítása. A jelenlegi elavult illemhelyek helyére kerül az akadálymentesítéshez szükséges felvonó. Az akadálymentesítés részeként a színpad területe is elérhetővé válik mozgássérültek számára is.
  • A Balázs Béla terem jelenleg csak kerülő úton érhető el, a Csőke József terembe pedig csak az utcáról lehet bejutni. Meg kell oldani mindkét terem zárt, belső megközelíthetőségét a bejárati tér felől.
  • Az épületben a tervezett gépészeti korszerűsítéssel kiürül az előcsarnok és az iroda alatti pince. Az előcsarnok felől elérhetővé kell tenni ezt a helyiségsort is.
  • A nézőtér emeletén a jelenlegi fa szerkezetű nézőtér helyett vasbeton szerkezet kerül beépítésre. A ferde vasbeton födémre a lépcsőzetes sorokat a jelenlegihez hasonlóan, fa szerkezettel kerül kialakításra, mert így megmarad a lehetőség a sortávolság illetve a szék elrendezés későbbi egyszerű megváltoztatására. A projekt részeként sor kerül a nézőtér falburkolatának és a burkolat mögötti hangelnyelő réteg teljes cseréjére is.