Ha lemaradtál vagy újranéznéd a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjnyertes filmjeit, augusztus 12-ig péntekenként itt a helyed!

A filmeket eredeti nyelven, a külföldieket magyar felirattal vetítjük.

A díjazott alkotásokról további információ: katt ide


A világhírű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos városunk szülötte és díszpolgára. Az ország egyik legszebb és legrégebbi - 100 éves - hagyományos mozija, a szegedi Belvárosi Mozi legnagyobb, 500 fős terme 2005 óta az ő nevét viseli, amire hallatlanul büszke volt. Ha itthon járt, mindig ellátogatott „az ő mozijába”.

A fesztivál létrejöttét a személyes kötődés mellett Zsigmond Vilmos alkotói nagysága, az iránta érzett tisztelet és elismerés inspirálta. Munkásságának minősége, generációkra gyakorolt hatása egyet jelent a fesztivál céljával: a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, illetve munkája jelentőségére irányítani a figyelmet. 

"A névadó személye világossá teszi, hogy operatőri szempontból vizsgáljuk a filmet. Ugyanakkor, talán a legfontosabb, amit megtanulhattunk Vilmostól, hogy az operatőri teljesítményt, a képet nem lehet önmagában értékelni. Az ő életműve a legjobb példa, hogy a kép, az operatőri teljesítmény mindig csak a film egészének üzenete szempontjából, a rendezői szándék szemszögéből vizsgálható. Így, bár az operatőri teljesítményt díjazzuk, a filmek egészét is honoráljuk a díjakkal."

Szabó Gábor HSC, a zsűri elnöke

Részletek a fesztivál saját honlapján- 
katt ide