Szlovén kortárs filmek, zene és finomságok a Regional Synergy for New Cinema Going Experience projekt keretében a Belvárosi Moziban!

17:30 Szlovén film- és kultúrtörténeti bevezető 10’
17:40 Szlovén fiatalok mobilos kisfilmjei 10’
17:50 Fogadás jellegzetes szlovén finomságokkal és DJ T.ommy szlovén zenei válogatásával
18:00 KAJ + ESTER FOREVER (Kaj pa Ester?)
83 perc, 2023, szlovén vígjáték
Rendező: Tosja Flaker Berce
Főszereplők: Katja Predan, Bojan Cvjetićanin, Diana Kolenc
Ester izgatottan kezdi a középiskolát, amíg ki nem derül, hogy volt barátja, Kaj is ugyanoda iratkozott be, méghozzá azért, hogy újra összejöjjenek. Mivel Ester ezt nem akarja, összebarátkozik Vandával, akivel úgy tesznek, mintha egy pár lennének, hogy lerázzák Kajt és megnyerjék maguknak osztálytársaikat és Vanda szüleit is. Eleinte úgy tűnik, a terv működik, de hamarosan mindenki számára kiderül, semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.
A film 2024-ben a legjobb rendezésért és a legjobb operatőri munkáért is díjat kapott Szlovéniában.
Jegyár: 500,- Ft
19:40 MOTOROSOK (Jezdeca)
110 perc, 2022, szlovén-szerb-horvát road movie
Rendező: Dominik Mencej
Szereplők: Peter Frankl, Nikola Kojo, Petja Labovic, Anja Novak, Timon Sturbej
1999 tavaszán egy eldugott faluból motorral indul útnak két barát. Útjuk során, a nemrég függetlenné vált Szlovénián és Horvátországon keresztül, csatlakozik hozzájuk egy titokzatos, szökésben levő fiatal lány és egy öreg motoros. A személyes értékek tesztelődnek, és a szabad akarat megkérdőjeleződik... „A film a reményről, a személyes meggyőződésről és a szabadság eszméjéről szól, de a középpontjában a változás áll - egy olyan lehetőség, amely mindannyiunkban megvan" – nyilatkozta a film rendezője.
Fesztiválok, díjak:
Szarajevói Filmfesztivál, 35. Herceg Novi Filmfesztivál (az Európai és Mediterrán Filmkritikusok Szövetségének (Fedeora) zsűri díja), Szlovén Filmfesztivál (Vesna a legjobb színésznek – Petja Labović), Vesna a legjobb vágásért (Andrej Nagode és Matic Drakulić), Vesna a legjobb hangért (Samo Jurca), a legjobb közönségdíjas film, IRIDIUM díj a legjobb elsőfilmért), Cottbus Film Festival, FAF - Festival Autorskog Filma, Belgrád, Zágrábi Filmfesztivál.
Szlovén jelölt a legjobb nemzetközi játékfilm Oscar-díjára 2024-ben.
Belépődíj: 500,- Ft
A Regional Synergy for New Cinema Going Experience elnevezésű Collaborate to Innovate programban a szerb Bioskop Eurocinema , a horvát Kino Velebit, a szlovén Mestni Kino Ptuj és a szegedi Belvárosi Mozi vesz részt. Az Europa Cinemas és a Creative Europe Media támogatásával megvalósuló program célja, hogy közelebb hozza a mozit a fiatal közönséghez egyúttal népszerűsítse az európai filmeket.