CSÁNGÓ BÁJOLÁS
Csángó bájolás

magyar film, dokumentum,

101 perc
rendező:
Kanalas Éva
magyar néprajzi dokumentumfilm

Moldva, a híres tartomány a Kárpátok keleti lejtőjén. A Szeret folyó mentén fekvő csángó magyar falvakban: Pusztina, Bogdánfalva, Lujzi-kalugor, Lészped, Kostelek, Kelgyest volt a kutatómunka helyszíne és Szabófalva, ahol a sziszegős nyelvjárás utolsó pillanatait is megörökíthettem.
A filmalkotással tiszteletemet és köszönetemet szeretném kifejezni azon moldvai csángó asszonyok előtt, akiktől tanultam, hogy ezek az énekek, imádságok, ráolvasások, gyógyítások maradjanak meg, ne "vejszenek" el!
A moldvai csángók körében saját szándékomból 1991-től napjainkig végzek etno-folklór kutatásokat.
A filmben szereplő felvételeket a 2008-as gyűjtőút alkalmával dokumentáltam. Csángó asszonyok, sorsok, népdalok, balladák, archaikus népi imádságok, szentes Mária énekek, amelyekért újból és újból útra keltem Moldvába. Ezt láthatjuk a filmben.
Pénteki imádságokat, Újhold köszöntőt, bubarengetőt, jóslást kukoricaszemekből, énekeket "Jézus gecemáni kertben", „vízvetést igézettől”. Reám vetette Anna néni. Meg voltam igézve. Gyakran éreztem Moldvában, hogy szent földön járok. Mária s az Isten jelenléte és őseink hite itt varázslatos időutazásban jelenik meg!
„…Áldott vagy te az asszonyállatok között…”, Nyici néni Pusztinában így mondta el a szentolvasót, mely változat még a középkorból maradt ránk.
Aneta, aki mert nekem magyarul imádkozni, "Megzsengítének a mennyországban szent harangokat, Kálvária hedzsre kidzsűlének a szent andzsalok…". A következő találkozásunkkor azt kérdezte:
„Z’ imádságot mondod-e?"
Az archaikus sziszegős nyelvjárás zene a fülemnek. Köszönöm a jó Istennek hogy ezt meghallhattam, hogy elvitt Bika Ágneshez is, aki bubákat, gyerekeket gyógyított, s hogy Szabófalván megtaláltam az utolsó magyar nyelvű éneket. „Törökország messze vagyon, Z” én szeretőm benne vagyon… ”.

A Csángó bájolás című néprajzi dokumentumfilm alkotója , elnyerte a Schmidt Éva díjat, amely a X. Savaria filmakadémia legjobb néprajzi témájú filmje lett.

A vetítés utáni közönségtalálkozón közreműködik:
Kanalas Éva énekművész, a film rendezője,
Fábri Géza kobozművész,
Fábriné Ivánovics Tünde népdalénekes.
Vetítési időpontok
2024.11.14.
18:00
Balázs Béla terem
magyar